SAD: 800 veterana izbačenih iz vojske zbog seksualne orijentacije dobiće časni otpust

Vojska je pre 10 godina ukinula praksu zabrane služenja vojske onima koji se deklarišu kao pripadnici LGBTQ zajednice

15.10.2024. 15:55
  • Podeli:
američka vojska nato rumunija profimedia-0726973792-1666434836825.webp Foto: Profimedia

 Više od 800 veterana koji su izbačeni iz američke vojske zbog svoje seksualne orijentacije dobiće časni otpust, najavio je danas američki ministar odbrane Lojd Ostin.

"Pod rukovodstvom predsednika Džozefa Bajdena, ministarstvo odbrane je preduzelo vanredne korake da ispravi štetu koja je bivšim pripadnicima vojske naneta ranijom politikom", naveo je Ostin u saopštenju, prenosi CBS Njuz.

Status njihovog otpuštanja iz vojske biće automatski promenjen što će im omogućiti da koriste neke benefite koje nisu ranije mogli, kao što su zdravstvena nega, pomoć u plaćanju školarina, programi kreditiranja, pa čak i nalaženje posla.

U odvojenoj inicijativi objavljenoj u junu, predsednik Bajden je pokušao da ispravi neke od šteta koje je sistem vojnog pravosuđa naneo osumnjičenima za homoseksualizam, tako što je izdao pomilovanje za bivše pripadnike vojske osuđene zbog te orijentacije koja je bila zabranjena u vojsci SAD.

Vojska je pre 10 godina ukinula praksu zabrane služenja vojske onima koji se deklarišu kao pripadnici LGBTQ zajednice, ali promena kvalifikacije otpusta ne odnosi se na veterane koji su služili u vojsci u decenijama pre nego što je ta zabrana stupila na snagu.

Oni su naime u vojsci bili u vreme kada je važilo pravilo da pripadnici LBGTQ ne mogu uopšte da služe vojsku, a kako navodi CBS, upravo neki od tih veterana su među najpogođenijima zbog duge prakse diskriminacije.

Pentagon neće proširiti svoju reviziju slučajeva dalje od broja od 800 veterana čiji časni otpust iz vojske je danas objavljen.

Drugi bivši pripadnici vojske koji budu želeli da im se promeni status otpuštanja iz armije moraće da podnesu zahtev.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()