SAD dao Kataru status ključnog američkog saveznika izvan NATO

Američki predsednik Džo Bajden time je ispunio obećanje koje je dao katarskom emiru

11.03.2022. 17:53
  • Podeli:
katarski-emir-reuters.jpg

Američki predsednik Džoe Bajden dodelio je Kataru status glavnog američkog saveznika izvan NATO-a.

Kako su objavili u Beloj kući, a prenosi Rojters, Vašington je time ispunio obećanje koje je u januaru dao katarskom emiru, šeiku Tamimu bin Hamad al Taniju.

Katar je treća država u Persijskom zalivu koja dobija status ključnog američkog saveznika

Katar je time postao treća arapska zemlja u Persijskom zalivu koja je dobila status ključnog američkog saveznika izvan NATO-a. Osim Katara, naime, taj status od ranije imaju Kuvajt i Bahrein.

Takođe, Katar time postaje sedma arapska zemlja sa statusom glavnog američkog saveznika izvan NATO-a.

Osim Kuvajta, Bahreina i Katara, taj status u arapskom svetu imaju još i Jordan, Egipat, Tunis i Maroko.

Među ključnim američkim saveznicima su i Egipat, Izrael, Japan i Australija

Status glavnog saveznika izvan NATO-a SAD je uveo 1987. godine, kada je administracija tadašnjeg predsednika Ronalda Regana taj status dodelila Australiji, Južnoj Koreji, Japanu, Jordanu i Izraelu. Do danas, 19 zemalja širom sveta dobilo je status ključnog američkog saveznika izvan NATO-a, odnosno 20, ako među njih uvrstimo i Avganistan pre nego što su se na vlast u toj zemlji prošle godine vratili talibani.

Osim spomenutih država, među većim i značajnijim ključnim američkim saveznicima izvan NATO-a su i Novi Zeland, Filipini, Tajland, Pakistan, Brazil i Argentina, a odnedavna i Kolumbija.

Ključni američki saveznik je i Tajvan, iako ga Vašington ne priznaje kao samostalnu državu

Status ključnog američkog saveznika između NATO-a ima i Tajvan, iako Vašington službeno ne priznaje "Republiku Kinu" u Taipeiju, već Narodnu Republiku Kinu na kopnu.

Status ključnog američkog saveznika između NATO-a ima i Tajvan (Foto: Reuters)

Status ključnog saveznika izvan NATO-a Vašington daje državama koje nisu članice NATO-a, ali s kojima ima snažne političke, ekonomske i vojne odnose.

Status MNNA nosi brojne pogodnosti, ali manje od članstva u NATO-u

Za razliku od NATO-a, status MNNA, u pravilu, ne podrazumeva obavezu SAD-a da vojno brani zemlju kojoj je dodelio taj status. Ipak, omogućuje jačanje saradnje SAD-a i tih zemalja u drugim segmentima, poput borbe protiv terorizma, isporuke oružja, uvežbavanja vojnika i razmene informacija i ograničeni pristup američkim fondovima za odbranu.

Takođe, podrazumeva i političku podršku Vašingtona zemljama koje su dobile MNNA status na međunarodnoj političkoj sceni.

I Ukrajina želi status ključnog američkog saveznika izvan NATO-a

Ne čudi stoga što među brojnim državama postoji interes za sticanje tog statusa. Među zemljama koje su zainteresovane za status potencijalnog ključnog saveznika izvan NATO-a su i Indija, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Oman.

Za taj je status zainteresovana i Ukrajina. U Kijevu, naime, u tome vide zamenu za članstvo u NATO-u, kojem se snažno protivi njen istočni sused, Rusija.

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()