SAD ima novu prestonicu ubistava

Nju Orleans je pretekao St. Luis po najvećoj stopi ubistava, koja su i više nego udvostručena u odnosu na nivo pre pandemije

19.09.2022. 10:39
  • Podeli:
New Orleans policija_shutterstock-1663574848959.webp Foto: Shutterstock

Nju Orleans, jedan od najpopularnijih američkih turističkih gradova, dobio je neželjenu titulu: američka prestonica ubistava.

Rastući kriminal i katastrofalno sprovođenje zakona doneli su 'Big Easyju' najveću stopu ubistava u SAD-u, daleko veću od one u nasiljem pogođenim gradovima kao što je St. Luis, Čikago ili Njujork.

Do sada je u 2022. bilo 205 ubistava, što je 141 odsto više u odnosu na nivo pre pandemije i 46 odsto više nego u ovo doba prošle godine, prema podacima Poverenstva za kriminal grada Nju Orleansa

Stopa ubistava u gradu od 52 na 100.000 stanovnika od prošle nedelje premašila je prethodnog američkog lidera ubistava, St. Luisa, gde je stopa manja od 45 na 100.000 do sada ove godine.

Stopa ubistava u Nju Orleansu gotovo je utrostručena od ovogodišnjeg nivoa u Čikagu, jednom od najozloglašenijih američkih gradova po oružanom nasilju.

Poređenja radi, Njujork ima stopu od samo 3,5 ubistava na 100.000 stanovnika. Broj ubistva u Nju Orelansu raste gotovo 15 puta brže.

Kriminala sve više, policajaca sve manje

Otmice automobila u Nju Orleansu više su se nego utrostručile u odnosu na nivo pre pandemije, a pucnjave su se udvostručile. S obzirom na to da gradska policijska uprava nema dovoljno osoblja, prosečno vreme odgovora na hitni poziv je 2,5 sata, prema nedavnoj studiji.

Nu Vu, 40-godišnja blagajnica u vijetnamskoj trgovini mešovitom robom, rekla je za Wall Street Journal da se policajac nije pojavio do sledećeg dana, kada je nazvala policiju nakon što ju je napao besni beskućnik.

S obzirom na to da policajci daju otkaze brže nego što grad može da zaposli nove, policija ima otprilike jednu trećinu manje policajaca nego kada je uragan Katrina poharao grad 2005. godine.

Dao otkaz usred smene

Policajac Skot Faning dospeo je na naslovnie strane prošlog jula kada je dao otkaz usred smene zbog zabrinutosti da je zbog nedostatka osoblja posao previše opasan.

Glavni gradski tužilac, ujedno i okružni tužilac Džejson Vilijams, preuzeo je dužnost prošle godine nakon što je izabran zahvaljujući kampanji koju je finansirao milijarder i politički aktivista Džordž Soroš.

Optužbe su navodno odbačene u oko dve trećine gonjenja pod njegovim nadzorom, a Vilijams je odbio da optuži osumnjičene u gotovo polovini nasilnih hapšenja za kaznena dela.

Blaga gradonačelnica

Gradonačelnica LaToja Kontrel pozvala je grad da se oštrije suprotstavi kriminalu dok se u isto vreme zalaže za politiku protiv zatvaranja.

Broj zatvorenika u gradskim zatvorima pao je za oko 40 odsto otkako je Kontrel preuzela dužnost 2018.

Kritičari tvrde da gradonačelnica nije učinila dovoljno da podrži policiju, a ona je prošlog meseca razbesnila žrtve zločina kada se pojavila na sudu kao svedok u procesu protiv 13-godišnjaka koji je osuđen jer je u dva dana opljačako petoro ljudi u automobilima. Mladi pljačkaš dobio je samo uslovnu kaznu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()