SAD: Izlazak Rusije iz sporazuma o žitu je veoma štetan

Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu uz posredovanje UN i Turske rezultirao je izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka

31.10.2022. 20:54
  • Podeli:
zito-turska-anadolija Cropped (1).jpg Foto: Anadolija

Prekid učesća Rusije u sporazumu o transportu žitarica preko Crnog mora ima neposredne štetne uticaje na globalno snabedavnje hranom, izjavio je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

On je dodao da su zbog neizvesnosti oko produžetka te inicijative porasle cene hrane, prenosi Rojters.

Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove njene Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora.

Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske rezultirao je izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

Rojters navodi da su brodovi koji prevoze žito danas nastavili da plove iz ukrajinskih luka.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()