SAD naručile vakcine za majmunske i male boginje u vrednosti od 63 miliona dolara

Danska biotehnološka kompanija će proizvesti milion vakcina koje će biti isporučene do 2026. godine.

24.09.2024. 19:01
  • Podeli:
vakcina protiv majmunskih boginja, majmunske boginje, mpoks, mpox - profimedia-0899555445-66e4433eb4c0d.webp Foto: Profimedia

Kompanija Bavarian Nordik primila je narudžbinu vrednu 63 miliona dolara od američke vlade za proizvodnju vakcina protiv majmunskih boginja i malih boginja, saopštila je danas ta kompanija.

Prema ugovoru, danska biotehnološka kompanija će proizvesti milion vakcina koje će biti isporučene do 2026. godine, preneo je Rojters.

Svetska zdravstvena organizacija je u avgustu proglasila majmunske boginje globalnom vanrednom situacijom za javno zdravlje po drugi put u dve godine, nakon izbijanja virusne infekcije u Demokratskoj Republici Kongo koja se proširila na susedne zemlje i šire.

Majmunske boginje se mogu širiti bliskim kontaktom. 

Obično su blage, ali u retkim slučajevima mogu biti fatalne.

Izazivaju simptome slične gripu i gnojne lezije na telu.


    

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()