SAD šalje dodatnu vojnu pomoć Ukrajini vrednu 500 miliona dolara

Ovo je 41. američki paket bezbednosne pomoći Ukrajini od početka rata sa Rusijom u februaru 2022, što ukupno iznosi više od 40 milijardi dolara

27.06.2023. 20:16
  • Podeli:
bajden ukrajina kijev reuters-63f393c73dc78.webp Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države obezbediće Kijevu novi vojni paket vredan do 500 miliona dolara, u znak podrške borbi Ukrajine protiv Rusije, saopštio je danas Pentagon.

Paket će podrazumevati oklopna vozila, uključujući borbena vozila ''Bredli'' i oklopne transportere ''Strajker'', kao i municiju za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme, preneo je Rojters.

Navodi se da paket podrazumeva i ključna sredstva za podršku ukrajinskim kontraofanzivnim operacijama, jačanje njene protivvazdušne odbrane i drugu oprema koja će pomoći Ukrajini u ratu s Rusijom.

Sve to se finansira korišćenjem predsedničkog ovlašćenja za povlačenje sredstava (PDA), koje omogućuje američkom predsedniku da prenosi sredstva i usluge tokom vanrednog stanja bez odobrenja Kongresa.

Materijal će doći iz viška zaliha u SAD.

Ovo je 41. američki paket bezbednosne pomoći Ukrajini od početka rata sa Rusijom u februaru 2022, što ukupno iznosi više od 40 milijardi dolara.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()