SAD uskratile vize ruskim predstavnicima u radnoj grupi UN za bezbednost

Ovakve mere su i ranije preduzimane

07.03.2023. 09:05
  • Podeli:
ruski pasoš ruska putovnica rusija foto Reuters.jpg Foto: Reuters

Američka administracija uskratila je vize nekim ruskim delegatima koji su planirali da prisustvuju sednici otvorene radne grupe Ujedinjenih nacija za bezbednost i korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija, izjavila je Irina Tjažlova, ruska predstavnica na ovom skupu.

"SAD su ponovo, bez ikakvog razloga, na neviđen način uskratile vize nekim članovima ruske međuresorne delegacije. Ovakve mere su i ranije preduzimane protiv ruskih zvaničnika", izjavila je Tjažlova i optužila Vašington za grubo kršenje obaveza domaćina koji je obavezan da obezbedi rad izalanika UN, prenosi TASS.

Ona je ukazala da su predstavnici Rusije u ovoj radnoj grupi otvorenog tipa poznati kao kompetentni pregovarači orijentisani na rezultate, ljudi koji uživaju poverenje svojih kolega i predsednika radne grupe.

"Stvaranje prepreka za učešće ruske delegacije u radnoj grupi UN za bezbednost i korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija je u suštini potez kojim se podriva princip suverene ravnopravnosti država, jedan od ključnih principa Povelje UN. Koliko nam je poznato, praksa odbijanja američkih viza primenjuje se i na delegacije drugih zemalja, usled čega se zemlje članice UN nalaze u neravnopravnom položaju u procesu pregovora", ukazala je ruska zvaničnica.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()