Saliven: Bajden je odlučan da postigne prekid vatre u Gazi i sporazum o taocima

Bajden će raditi sa svetskim liderima okupljenim u Njujorku na postizanju sporazuma o prekidu vatre i taocima u Gazi

24.09.2024. 14:24
  • Podeli:
džozef džo bajden, benjamin netanijahu - 18 okt 2023 - profimedia-665f164175884.webp Foto: Profimedia

 Predsednik SAD Džozef Bajden odlučan je da postigne prekid vatre u Gazi i sporazum o taocima sa Hamasom, a istovremeno nastoji da deeskalira tenzije na granici Izraela sa Libanom, izjavio je danas savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

"On apsolutno nije odustao", rekao je Saliven u intervjuu za MSNBC nekoliko sati pre nego što će se Bajden poslednji put obratiti Generalnoj skupštini UN kao predsednik SAD.

Bajden će raditi sa svetskim liderima okupljenim u Njujorku na postizanju sporazuma o prekidu vatre i taocima u Gazi, da bi sprečili sveobuhvatni rat na Bliskom istoku, rekao je Saliven, preneo je Rojters.    

On je priznao da postoje izazovi u postizanju konačnog cilja i kada je reč o izraelskom premijeru Benjamina Netanjahuu i lideru Hamasa Jahji Sinvari, ali i dodao da Hamas i Sinvar posebno "ne žele da postignu dogovor".

"Ali odlučni smo da nastavimo sa tim", rekao je Saliven.

Prema njegovim rečima, sukob sa Hezbolahom na severnoj granici Izraela je tinjao, i rastao i stagnirao od 7. oktobra i sada raste.

"Ali mi smo to sprečili u tim prethodnim skokovima i verujem da još uvek možemo da pronađemo put napred da postignemo deeskalaciju između... Izraela i Libana i donesemo diplomatsko rešenje koje omogućava ljudima da se vrate u svoje domove", rekao je Saliven.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()