Sandu optužila Rusiju da pokušava da izvede državni udar u Moldaviji

Bivša sovjetska republika Moldavija ima mali budžet za odbranu i napete odnose sa Moskvom

07.03.2024. 21:28
  • Podeli:
maja sandu reuters-63ed00b08f9bb.webp Foto: Reuters

Predsednica Moldavije Maja Sandu optužila je Rusiju da pokušava da izvede državni udar u njenoj zemlji.

U izjavi datoj nakon sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, ona je navela da "Moskva nastoji da kontroliše" Moldaviju energetskim ucenama, podržavanjem protesta, kampanjama dezinformacija i "čak i pokušajima izvođenja državnog udara", preneo je TASS.

Osim toga, ona je zahvalila Makronu što podržava aktuelnu vladu Moldavije i nudi finansijsku i vojnu pomoć.

Poseta Sandu Parizu donela je sporazume o vojnoj i ekonomskoj saradnji Francuske i Moldavije. 

Bivša sovjetska republika Moldavija ima mali budžet za odbranu i napete odnose sa Moskvom, naveo je Rojters.

Rusija ima trupe i mirovne snage u Pridnjestrovlju, otcepljenom od  Moldavije, koje uz podršku Kremlja ima autonomiju već tri decenije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()