Savet Evrope kršenje sankcija proglasio krivičnim delom

Ursula fon der Lajen navela je da EU radi na devetom krugu sankcija usmerenih protiv Rusije.

28.11.2022. 11:50
  • Podeli:
Savet Evrope_Vijeće Europe_Strazbur_Foto Reuters-1663684132992.webp Foto: Reuters

Evropski savet usvojio je odluku da uvrsti kršenje sankcija na spisak krivičnih dela u EU.

"Savet je danas jednoglasno usvojio odluku da doda kršenje restriktivnih mera na spisak 'krivičnih dela u EU', uključujući u Sporazumu o funkcionisanju EU", navodi se u saopštenju.

Iz Saveta dodaju da se očekuje da Evropska komisija "predstavi predlog za direktivu koja će da sadrži minimalna pravila u vezi sa definisanjem krivičnih dela i kazni za kršenje restriktivnih mera EU".

"Od suštinskog je značaja da se ove sankcije u potpunosti sprovode. Trenutno države-članice imaju različite definicije o tome šta predstavlja kršenje restriktivnih mera i koje kazne treba da se primenjuju u slučaju kršenja", saopštili su iz Saveta.

Evropska unija je početkom oktobra uvela osmi paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje zakonodavnu osnovu za određivanje gornje granice cena za transport ruske nafte u treće zemlje morskim putem. 

Prema predloženu planu očekuje se da se od 5. decembra 2022. godine uvede ograničenje cena nafte, a 5. februara 2023. godine i za naftne derivate. Trenutno se razmatra ograničenje cena gasa, ali nije doneta konačna odluka.

Podsetimo, Ursula fon der Lajen navela je da EU radi na devetom krugu sankcija usmerenih protiv Rusije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()