Senegal: Demonstracije zbog odlaganja predsedničkih izbora, poginuo student

U glavnom gradu Dakar snage bezbednosti ispalile su suzavac i šok bombe kako bi rasterale masu nezadovoljnih građana

10.02.2024. 11:20
  • Podeli:
senegal demonstracije AP PhotoStefan Kleinowitz viaTanjug-65c74cf9f0d54.webp Foto: AP PhotoStefan Kleinowitz via Tanjug

Demonstracije zbog odlaganja predsedničkih izbora proširile su se širom Senegala, a u sukobima sa policijom u gradu Sen-Lui na severu zemlje poginuo je jedan student, saopštio je danas  neimenovani predstavnik senegalske opozicije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Senegala saopštilo je da istražuje smrt studenta, ali je negiralo odgovornost snaga bezbednosti, prenosi Rojters.

"Snage odbrane i bezbednosti nisu intervenisale u univerzitetskom kampusu gde se dogodila pogibija", navedeno je u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Senegala.

Demonstracije u Senegalu, AP PhotoStefan Kleinowitz via Tanjug

U glavnom gradu Dakar snage bezbednosti ispalile su suzavac i šok bombe kako bi rasterale masu nezadovoljnih građana.

Poslanici senegalskog parlamenta prošle nedelje su odlučili da predsednički izbori koji je trebalo da budu održani 25. februara budu odloženi do decembra, nakon što je predsednik države Meki Sal zatražio odlaganje izbora na neodređeno vreme, tvrdeći da je potrebno da se razreši spor oko podobnosti predsedničkih kandidata, prenosi BBC.

Poslanici senegalskog parlamenta su potom doneli odluku da se za 10 meseci produžili mandat Salu.

Protivnici tog poteza upozorili su da je na kocki reputacija Senegala kao bastiona demokratije u nestabilnom regionu zapadne Afrike, a opozicioni lider Kalifa Sal, koji nije u srodstvu sa predsednikom, odlaganje izbora je nazvao "ustavnim udarom".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()