Senom i traktorima protiv vlasti: Francuski poljoprivrednici blokirali auto-puteve

Nezadovoljstvo se izražava zbog niskih otkupnih cena proizvoda, a traži se i smanjenje poreza

25.01.2024. 17:39
  • Podeli:
protest poljoprivrednika u francuskoj, francuska - 25 jan 2024 - AP Photo Thibault Camus Tanjug-65b28d86160b1.webp Foto: AP Photo/Thibault Camus/Tanjug

Francuski poljoprivrednici nastavili su danas proteste blokadom auto-puteva i bacanjem sanduka sa uvezenim proizvodima.

Oni zahtevaju hitne mere vlade u vezi sa niskim cenama otkupa poljoprivrednih proizvoda, zelenom regulacijom i politikom slobodne trgovine.

Poljoprivrednici su rekli da će se protesti, koji sada ulaze već u drugu nedelju, nastaviti sve dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, što predstavlja prvi veliki izazov za novog premijera Gabrijela Atala, preneo je Rojters.

"Sve mogućnosti su i dalje na stolu", rekao je novinarima Arno Gajo, predsednik sindikata mladih poljoprivrednika, upitan o tome da bi poljoprivrednici mogli da počnu da blokiraju saobraćaj u Parizu već sutra.

Foto: Profimedia

Francuske obaveštajne službe su upozorile vladu da su regionalni poljoprivredni sindikati pozvali svoje članove da naprave zajedničke planove delovanja u prestonici, objavili su list "Parizijen" i BFMTV.

Dok je Atal pozvao ministre da se okupe sutra sa ciljem objavljivanja konkretnih predloga, poljoprivrednici su koristili bale sena i traktore da blokiraju glavne autoputeve širom Francuske. 

Gajbe paradajza, kupusa i karfiola, za koje je rečeno da su uvezeni, razbacani su preko auto-puta koji povezuje Marsej i Lion, drugi i treći najveći grad u Francuskoj.

U jugozapadnom predgrađu Pariza, desetine traktora se usporeno kretalo tokom jutarnjeg špica.

Upitan kada će demonstranti ukinuti blokade na putevima, Gajo je rekao da je to pitanje za Atala, navodeći da premijer ima "ključ u rukama".

Poljoprivrednici u Francuskoj, kao i u susednim evropskim državama, protestuju zbog niskih otkupnih cena poljoprivrednih proizvoda i traže smanjenje poreza.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()