Severna Koreja obeležava Dan pobede: Kim Džong Un pozvao na zaštitu sistema i ideologije

Posle Korejskog rata, koji je trajao od 1950. do 1953. godine, Korejsko poluostrvo podeljeno je na dva dela - Severnu i Južnu Koreju

27.07.2024. 09:37
  • Podeli:
severna koreja obeležava dan pobede, 26 jul 2024 - AP Photo Cha Song Ho Tanjug-66a49931d90f3.webp Foto: AP Photo/Cha Song Ho/Tanjug

Severna Koreja danas kao Dan pobede slavi godišnjicu primirja kojim je 1953. godine prekinut rat između nje i Južne Koreje, a severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio je da je sveta misija sadašnje generacije da izgradi, kako je naveo, "raj za ljude na ideologiji koju su krvlju branile ranije generacije pobednika". 

Kim je posetio spomenike u čast veteranima rata vođenog od 1950. do 1953., uključujući Kulu prijateljstva u počast vojnicima kineske vojske koji su se borili zajedno sa Severnokorejcima, javila je državna agencija KCNA.

Kim je istakao da je sveta dužnost sadašnje generacije da štiti sistem i ideologiju koju su branile ranije generacije.

Severna Koreja današnji dan naziva Danom pobede, iako je primirjem korejsko poluostrvo podeljeno na približno dva jednaka dela. 

Širom Severne Koreje održane su svečanosti, uključujući paradu i vatromet na glavnom trgu u Pjongjangu. 

Južna Koreja ne obeležava ovaj dan većim manifestacijama, navodi Rojters.

Posle Korejskog rata, koji je trajao od 1950. do 1953. godine, Korejsko poluostrvo podeljeno je na dva dela - Severnu i Južnu Koreju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()