Sinvar protiv Mašala: Konsultacije o izboru lidera Hamasa u toku, ko menja ubijenog Hanijea?

Naslednika Hanijea odrediće politbiro Hamasa i savet Šura, tajno konsultativno telo sastavljeno od verskih i političkih ličnosti

04.08.2024. 17:37
  • Podeli:
Ismail Hanijeh reuters-657b35d6bfc07.webp Foto: Reuters

Konsultacije o izboru naslednika ubijenog političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea su u toku unutar te palestinske militantne grupe, a prema nekim izveštajima, lider organizacije u Gazi, Jahja Sinvar, protivi se imenovanju Kaleda Mašala, jednog od dva glavna kandidata za tu poziciju.

Saudijski kanal Alhadat prenosi da su lideri Hamasa juče održali sastanak u Kataru a da je Sinvar poručio da bi više voleo nekog drugog na mestu lidera ko ima jače odnose sa iranskim rukovodstvom.

Naslednika Hanijea odrediće politbiro Hamasa i savet Šura, tajno konsultativno telo sastavljeno od verskih i političkih ličnosti, prenosi Tajms of Izrael. 

Pristalice Hamasa smatraju da su dva glavna kandidata Mašal, osnivač politibiora Hamasa koji je predvodio tu grupu od 2004. do 2017. i Halil al Haja, moćna figura u Hamasu koji je bio blizak sa ubijenim liderom.

Al Haja je na poziciji zamenika lidera Hamasovog regionalnog politbiroa u Gazi, koji je ranije igrao ključnu ulogu u pregovorima o okončanju izraelskog napada na Gazu 2014. godine.

Pominje se i Musa Abu Marzuk, koji je jedno od najpoznatijih lica Hamasa i koji je bio zamenik predsednika Hamasovog političkog biroa od 1997. do 2014, a pre toga živeo 14 godina u SAD.

Hamas je sinoć saopštio da je pokrenuo "širok proces konsultacija" za izbor novog lidera svog pokreta nakon ubistva Hanijea, javlja Rojters.

Hanije je ubijen u sredu u Teheranu, a Hamas i Iran su najavili odmazdu protiv Izraela, koga krive za napad.

Lider Hamasa je sahranjen u petak u Kataru, pošto je dan ranije u Teheranu održana pogrebna ceremonija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()