Škotska traži novi referendum o nezavisnosti, Vrhovni sud Britanije ih odbio

Parlament Škotske nema ovlašćenja da donese Zakon o raspisivanju referenduma o škotskoj nezavisnosti, saopštio je Vrhovni sud Britanije.

26.11.2022. 11:18
  • Podeli:
škotska - reuters-1669199576612.webp Foto: Reuters

Novi referendum u Škotskoj i dalje je jedna od vodećih tema u Britaniji, a mnogućnost novog referenduma dosad su odbila četiri britanska premijera. 

Vrhovni sud doneo negativno mišljenje o referendumu

Sada je to učinio i britanski Vrhovni sud, koji je dao mišljenje, na zahtev vlade u Edinburgu, o zakonitosti ponavljanja referenduma.

"Parlament Škotske nema ovlašćenja da donese Zakon o raspisivanju referenduma o škotskoj nezavisnosti", predsednik Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva Robert Rid.

Ovakvo mišljenje suda očekivano je razbesnelo škotsku vladu koja se spremila već za sledeći potez.

"Škotska nacionalna partija ne napušta put ka referendumu. Vestminster ga blokira. Mi moramo da pronađemo drugi demokratski, zakoniti i ustavni način kako bi škotski narod izrazio svoju volju. I mi ćemo to i učiniti", insistira prva ministarka Škotske Nikola Sturdžen.

Ona planira da sledeće opšte izbore u Škotskoj pretvori u de fakto referendum o nezavisnosti uprkos nedostatku zakonske regulative koja bi to podržala.

Škotski nacionalisti ne odustaju

Protiv referenduma su i opozicione partije.

Ipak, škotski nacionalisti ne odustaju od te ideje i čini se da žele upravo ovakvu odluku Vrhovnog suda da preokrenu u svoju korist, računajući na ljutnju birača.

Na ruku im ide i debata u britanskom parlamentu tokom koje šef poslaničkog kluba Škotske nacionalitičke partije Ian Bekford rekao da je "ideja o Ujedinjenom Kraljevstvu kao dobrovoljnoj zajednici naroda mrtva i sahranjena".

Uzvratio mu je novopečeni britanski premijer Riši Sunak koji je istakao da je škotska vlada decentralizovana sa jednim od najnezavisnijih parlamenata u svetu.

"Neposredno pošto sam postao premijer bilo mi je zadovoljstvo što sam postao prvi premijer tokom duže od decenije, koji je seo sa prvom ministarkom i razgovarao kako da zajedno sa škotskom vladom radimo na dobrobit naroda Škotske", podseća Sunak.

Britanska vlada izdvojila je nedavno milijardu i po funti za državne službe u Škotskoj.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()