Slovačka bira predsednika: Najveći favorit bivši premijer Pelegrini

Pobeda Pelegrinija, koji trenutno obavlja funkciju predsednika parlamenta, učvrstila bi vlast premijera Roberta Fica

23.03.2024. 15:37
  • Podeli:
slovačka izbori AP PhotoPetr David Josek via Tanjug-65fee8667fb07.webp Foto: AP PhotoPetr David Josek via Tanjug

U Slovačkoj se danas održavaju predsednički izbori, a najvećim favoritom za pobedu smatra se bivši premijer Peter Pelegrini.

Pobeda Pelegrinija, koji trenutno obavlja funkciju predsednika parlamenta, učvrstila bi vlast premijera Roberta Fica tako što bi njegovi saveznici dobili kontrolu nad strateški važnim pozicijama, piše AP.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je bivši premijer Peter Pelegrini (48), bivši član Ficove vladajuće stranke SMER-a (SMER-socijaldemokratija, a sada lider njenog mlađeg koalicionog partnera, HLAS-a (Glas-socijaldemokratija), favorit za smenu aktuelne predsednice Zuzane Čaputove (50), koja se nije kandidovala za drugi mandat, preneo je Rojters.

Čaputova je bila liberalni glas u polarizovanoj politici Slovačke, podržavajući dalju integraciju zemlje u EU, prava manjina i pomoć Ukrajini u ratu sa Moskvom.

Ali čini se da su mnogi Slovaci postali frustrirani haotičnim upravljanjem prethodne vlade, koja je prošle godine izgubila vlast i prihvatili Ficova obećanja o dodatnim isplatama penzija i drugim davanjima. 

Pelegrini se nije distancirao od vladinih inicijativa i takođe, je pokazao podršku spoljnopolitičkim promenama za koje kritičari navode da pomeraju Slovačku suviše blizu Rusiji, uključujući zaustavljanje pružanja državnih vojnih zaliha Kijevu.

Peter Pelegrini, AP PhotoPetr David Josek via Tanjug

"Naša odgovornost je da pokušamo da zaustavimo ovaj sukob... i tražimo mirovno rešenje", rekao je Pelegrini u debati na TV Markizi u ponedeljak uveče. 

Pelegrini ima malu prednost u anketama u odnosu na najbližeg kandidata Ivana Korcoka (59), bivšeg ministra inostranih poslova.

Anketa agencije AKO urađena juče pokazala je da podrška Pelegriniju iznosi 40,4 odsto, a Korcoku 38,6 odsto i da bi Pelegrini trebalo da pobedi u drugom krugu sa skoro 53 odsto glasova podrške birača.

Prvi krug predsedničkih izbora je u subotu, a drugi krug između dva najbolja kandidata je 6. aprila ako niko ne osvoji većinu ovog vikenda.

Slovački predsednici nemaju velika izvršna ovlašćenja, ali imaju snažnu ulogu u formiranju vlada i oblikovanju javne debate.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()