Fico se zalaže za nastavak međuvladinih konsultacija sa Ukrajinom

Slovački premijer se zalaže za bilo kakav plan kojim se garantuje mir u Ukrajini i ponudio da se sastanak u okviru priprema za samit održi u Slovačkoj.

07.10.2024. 19:05
  • Podeli:
Tan2024-05-1711001737_3 robert fico AP PhotoDenes Erdos-6658deca1b96f.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Slovačka vlada je zainteresovana za nastavak međuvladinih konsultacija sa Ukrajinom i poziva ukrajinsku vladu na još jedan zajednički sastanak u januaru ili februaru sledeće godine, rekao je danas premijer Robert Fico posle zajedničke sednice slovačke i ukrajinske vlade u blizini grada Užgorod.

Fico je, kako prenosi TASR, istovremeno rekao da se zalaže za bilo kakav plan kojim se garantuje mir u Ukrajini i ponudio da se sastanak u okviru priprema za samit održi u Slovačkoj.

"Ako veliki mirovni samit koji će se održati u nekom trenutku uključuje sastanke na nižem nivou, možda na nivou gde će morati da se razgovara o podparametrima velikog samita, nudim slovačko gostoprimstvo", rekao je Fico i dodao da Slovačka neće štedeti ni sredstva ni energiju i da će učiniti sve da eventualna konferencija bude što uspešnija.

Nakon zajedničke sednice, slovački i ukrajinski ministri unutrašnjih poslova, obrazovanja i poljoprivrede potpisali su zajedničke memorandume.

Pored toga, dve vlade potpisale su memorandum o međusobnom razumevanju između Ukrajine i Slovačke, koji predviđa podršku ukrajinskih učenika i nastavnika u Slovačkoj.

Fico je tokom ranijeg međuvladinog sastanka sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom, rekao da Slovačka stoprocentno podržava ulazak Ukrajine u EU, ali ne i u NATO.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()