Snage bezbednosti u Iranu pucale na demonstrante

Grupe za poštovanje ljudskih prava navode da su snage bezbednosti ubile više od 150 ljudi, dok je na stotine povređeno i na hiljade uhapšeno na protestima

08.10.2022. 14:03
  • Podeli:
Iran_prosvjed_Mahsa Amini_Anadolija-1665055528753.webp Foto: Agencija Anadolija (AA)

Nakon današnjeg poziva na masovne demonstracije u Iranu, snage bezbednosti su pucale na demonstrante i upotrebile suzavac u kurdskim gradovima Sanandadž i Sakez, saopštila je iranska grupa za ljudska prava Hengav.

Prema navodima te grupe, masovane demonstracije su organizovanje u Sakezu, Divandarehu, Mahabadu i Sanandadžu, preneo je Rojters. 

U jednoj od škola na gradskom trgu u Sakezu učenice su uzvikivale "žena, život, sloboda", saopštio je Hengav.

Ta iranska grupa za ljudska prava je navela da su iranske snage bezbednosti pokrenule akcije u dva kurdska grada.

Snage bezbednosti pucaju na demonstrante u Sanandadžu i Sakezu, istakao je Hengav.

Ta organizacija za ljudska prava je navela da policija koristi i suzavac. Na nalogu Tavsir 1500 na Tviteru, koji ima mnogo pratilaca, stoji da su snage bezbednosti pucale na demonstrante u dva kurdska grada na severozapadu Irana. 

Grupe za poštovanje ljudskih prava navode da su snage bezbednosti ubile više od 150 ljudi, dok je na stotine povređeno i na hiljade uhapšeno na protestima.

Antivladini protesti u Iranu počeli su prošlog meseca, nakon smrti mlade Iranke Mashse Amini (22) koju je pritvorila policija za moral, zbog navodnog kršenja pravila nošenja hidžaba. 

Amini je pala u komu nekoliko sati nakon hapšenja i preminula 16. septembra u pritvoru. 

Iranska vlada je proteste opisala kao zaveru neprijatelja Irana, uključujući SAD i optužila demonstrante za nasilje u kojem je ubijeno najmanje 20 pripadnika snaga bezbednosti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()