Šojgu otkrio koliko je rezervista dosad poslato u Ukrajinu

Vladimir Putin je 21. septembra doneo uredbu o delimičnoj mobilizaciji u Rusiji

01.11.2022. 13:19
  • Podeli:
mobilizacija ruska vosjka profimedia-0730545639-1666090552597.webp Foto: Profimedia

Od ukupno 300.000 mobilisanih ruskih rezervista, njih 87.000 poslato je dosad u Ukrajinu u zonu ratnih operacija, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Šojgu je dodao i da oko tri hiljade instruktora sa borbenim iskustvima je uključeno u Ukrajini u obuku mobilisanih. Obuka obuhvata snalaženje na terenu, korišćenje komunikacije, sistema za navigaciju i posmatranje, preneo je TASS.

"Udarima visoko preciznog oružja nastavljamo da efikasno pogađamo objekte vojne infrastrukture i objekte koji utiču na smanjenje vojnog potencijala Ukrajine", dodao je Šojgu i dodao da Rusija čini sve da ne stradaju građani Ukrajine.

Mobilizacija završena i bez uredbe

Šojgu je ranije naveo i da je delimična mobilizacija koju je 21. septembra proglasio ruski predsednik Vladimir Putin okončana.

Iako se očekivalo da će Putin i za kraj mobilizacije doneti posebnu uredbu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov pojasnio je danas da to nije potrebna posebna predsednička uredba.

„Nakon objave ministra odbrane Sergeja Šojgua da je delimična mobilizija gotova, moramo da kažemo da nema potrebe za dekretom. Delimična mobilizacija je završena. Tačka“, rekao je Peskov, prenosi TASS.

Peskov je dodao i da je je Šojgu već poslao naređenje nadležnim oficirima za regrutaciju da završe sa slanjem poziva za mobilizaciju.

Portparol Kremlja je dodao da je Šojgu poslao naređenja nadležnim oficirima za regrutaciju da završe kampanju i prestanu sa slanjem poziva.

Ruski predsednik je zahvalio svima koji su organizovali mobilizaciju i poručio da je sada glavni zadatak da svi mobilisani prođu neophodnu obuku i da dobiju kompletnu opremu.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()