Šokantne tvrdnje iz Londona: Boris Džonson smatrao da je kovid način da se priroda obračuna sa starim ljudima

Optužba se tiče nošenja sa kovid krizom u Velikoj Britaniji koja je imala veliku smrtnost među starijom populacijom ove ostrvske države.

01.11.2023. 11:41
  • Podeli:
boris džonson AP PhotoEfrem Lukatsky via Tanjug-65422b2406cf2.webp Foto: AP PhotoEfrem Lukatsky via Tanjug

Boris Džonson je nakon odlaska sa premijerskog mesta novo zanimanje pronašao u novinarstvu, ali optužbe na njegov račun ne prestaju.

Ovaj put optužba se tiče nošenja sa kovid krizom u Velikoj Britaniji koja je imala veliku smrtnost među starijom populacijom ove ostrvske države. 

Prema rečima Džonsonovog bivšeg savetnika Patrika Valansa, Boris Džonson koji je zauzimao premijersko mesto u vreme kovid krize, smatrao je da je ovaj virus prirodan način "obračuna sa starim ljudima". Na taj način, tvrdi Valans, Džonson se složio sa članovima Konzervativne stranke, preneo je BBC.

Sve to otkriveno je tokom istrge pokrenute protiv Džonsona zbog navodnog  kršenja Kovid zakona, tokom koje su pokazane beleške Valansa u kojima je pisao koliko je frustriran u ophođenju sa Džonsonom.

"Poprilično ludi skup razmena", rekao je on aludirajući na poruke koje je sa Džonsonom razmenio preko aplikacije WhatsApp.

U kasnijim beleškama iz decembra 2020. godine Valans je napisao da je  Džonson rekao da njegova stranka "misli da je cela stvar patetična i da je Kovid samo prirodan način ophođenja sa starim ljudima", dok je u drugoj belešci napisao da se Džonson složio sa šefom Konzervativne partije Markom Spenserom, kada je rekao da "treba da dozvolimo starim ljudima da to dobiju i zaštitimo druge".

U avgustu 2020. godine Valans je napisao da je gospodin Džonson "opsednut starijim ljudima koji prihvataju svoju sudbinu i puštaju mlade da nastave sa životom i ekonomijom".

Sa druge strane Spenser je na platformi X (Tviter) negirao to i naveo da je rekao suprotno - da u tom trenutku treba zaštititi samo starije ljude, kao i da je bio zaprepašćen kada je čuo komentar koji mu se pripisuje. 

Bivši šef pres službe Li Kejn izjavio je da je pandemija za Džonsona bila "pogrešna kriza" i da je on tokom nje stalno menjao mišljenje.

Džonsonov portparol do sada je odbio da komentariše dokaze date na ovonedeljnim saslušanjima, ali kaže da "u potpunosti sarađuje" u istrazi. Bivši premijer, kao i njegov naslednik Riši Sunak, trebalo bi da svedoče u istrazi kasnije ove jeseni.

Podsetimo, u junu ove godine u Velikoj Britaniji  je počela opsežna trogodišnja javna istraga o postupanju britanske vlade tokom pandemije korone, odnosno o tome da li je vlada mogla da se efikasnije angažuje po tom pitanju i smanji gubitke života i patnje.

Advokat Hjugo Kit, koji je savetnik u istrazi, rekao je da je od korone u Britaniji, prema zvaničnim podacima, preminulo 226.977 ljudi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()