Šokantni podaci istraživanja: Tri četvrtine Nemaca ne veruje u odbrambenu moć vojske

U slučaju izbijanja rata pušku u ruke ne bi uzelo 57 posto ispitanih Nemaca, a 22 posto se izjasnilo da bi ratovali

20.03.2024. 08:01
  • Podeli:
olaf šolc bundesver profimedia-0731420914-6421907797e55.webp Foto: Profimedia

Istraživanje javnog mnenja sprovedeno u Nemačkoj otkrilo je da 75 posto javnosti veruje da Oružane snage Nemačke nemaju sposobnost odbrane zemlje, prenosi Anadolu.

Istraživanje je provedeno 11. i 12. marta na uzorku od 5.013 ljudi, a uradila ga je istraživačka kompanija Civey za magazin “Focus“.

Rezultati istraživanja otkrili su da se 75 posto ispitanika izjasnilo da ne veruje u sposobnost Bundesvera da brani zemlju. U sposobnost nemačke vojske veruje deset posto ispitanih, a preostalih 15 posto se nije izjasnilo.

Veća finansijska davanja vojsci podržava 69 posto ispitanika.

Dve trećine anketiranih Nemaca smatra da bi njihova zemlja trebalo da trajno trošiti više od dva posto bruto domaćeg proizvoda na odbranu. Isti procent je i onih koji dele stav da Nemačka treba ponovo uvesti obaveznu vojnu službu.

Ruske vojne operacije u Ukrajini kao pretnju Njemačkoj doživljava 68 posto ispitanih.

Da Njmačka definitivno ne treba imati atomsku bombu smatra 45 posto ispitanika, dok 22 posto njih smatra da bi trebalo da je ima.

U slučaju izbijanja rata pušku u ruke ne bi uzelo 57 posto ispitanih Nemaca, a 22 posto se izjasnilo da bi ratovali.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()