Šolc i Putin razgovarali sat i po telefonom: Složili se da se ne slažu

Nemački kancelar Olaf Šolc je posle višemesečne pause, ponovo telefonom razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

14.09.2022. 13:58
  • Podeli:
šolc putin scholz putin profimedia.jpg Foto: Profimedia

Nemački kancelar Olaf Šolc i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali su u utorak sat i po vremena. 

Šolc zahtevao diplomatsko rešenje za rat u Ukrajini

Kako je rekao portparol nemačke vlade Štefen Heberštrajt, Šolc je zahtevao hitno diplomatsko rešenje za rat U Ukrajini koje podrazumeva prekid vatre, povlačenje ruske vojske i poštovanje teritorijalnog integriteta i suveriniteta Ukrajine.

"Kancelar je naglasio da eventualni dalji koraci u pravcu aneksije (ukrajinskih teritorija) neće ostati bez odgovora i nipošto neće biti priznati", rekao je Hebeštrajt.  

Zvanična Moskva je obavestila kancelara, navodi se u saopštenju Kremlja, o "nečuvenim zločinima" Ukrajinaca protiv međunarodnog humanitarnog prava, apostrofirajući da ukrajinska vojska bombarduje gradove u Donbasu pri čemu ginu civili.

'Rusija je pouzdan partner u snabdevanju gasom'

Dva lidera su razgovarala i o snabdevanju ruskim gasom. 

Putin je istakao da je Rusija pouzdan dobavljač, a prekid isporuke baltičkim gasovodom Severni tok 1 je pripisao zapadnim sankcijama, odnosno tehničkim problemima u održavanju.

Nemačka je ovu tvrdnju nazvala izgovorom. 

Šolc je tražio od Moskve i bezbednosne garancije za nuklearu Zaporožje koju kontroliše ruska vojska, a u kojoj i dalje radi ukrajinski tehničari. 

Ruska i ukrajinska strana međusobno optužuju jedni druge za granatiranje ove najveće nuklearke u Evropi.

Dva lidera su razgovarala i o situaciji u svetu vezano za hranu.

Putin i Šolc su poslednji put razgovarali krajem maja, kada se u razgovor uključio i francuski predsednik Emanuel Makron.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()