Šolc: Šaljemo tenkove, ali NATO ne sme da uđe u sukob sa Rusijom

Nemčka je prelomila da pošalje tenkove leopard Ukrajini

25.01.2023. 14:23
  • Podeli:
tenkovi_reuters-63d0cb1164cd0.webp Foto: Reuters

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da će Nemačka uvek biti na čelu podrške Ukrajini u ratu protiv Rusije, ali će se truditi da osigura da sukob ne eskalira toliko da se u njega uključi NATO.

14 tenkova u prvoj turi

Nemačka je ranije danas odobrila slanje tenkova Leopard 2 Ukrajini, kao i njihov ponovni izvoz iz partnerskih zemalja, prenosi Rojters.

''Nemačka će uvek biti u prvom planu kada je u pitanju podrška Ukrajini'', rekao je Šolc.

Nemačka vlada odobrila je danas slanje tenkova "leopard 2" Ukrajini, u prvoj turi 14 tih borbenih vozila, kao i njihov ponovni izvoz iz partnerskih zemalja.

"Cilj je da se brzo uspostave dva bataljona u Ukrajini sa tim tenkovima, a ubrzo će početi i obuka ukrajinskih snaga u Nemačkoj", naveo je portparol nemačke vlade Stefen Hebestrajt.

Kremlj: Skupa glupost

Dmitrij Peskov izjavio je danas da je plan o mogućem američkom isporučivaju tenkova "abrams" Ukrajini neuspeo iz tehnoloških razloga jer su ti tenkovi skupi, a, kako je rekao, cenu će platiti evropski poreski obveznici.  

Mogućnost da SAD isporuče Ukrajini "abramse", Kremlj je ocenio kao "skupu glupost", navodeći da će ti borbeni tenkovi "goreti".

Moguća isporuka američkih borbenih tenkova Ukrajini biće "još jedna očigledna provokacija" protiv Rusije, izjavio je danas ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov.

"Očigledno je da Vašington namerno pokušava da nam nanese strateški poraz", napisao je Antonov na Telegramu, preneo je Rojters.

Očekuje se da će Vašington danas objaviti da će poslati borbene tenkove u Ukrajinu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()