UN: Od početka rata u Ukrajini poginulo više od 6.500 civila

Stvarne brojevi značajno veći zbog nedostatka informacija s područja intenzivnih sukoba.

22.11.2022. 21:14
  • Podeli:
Ukrajina_pogreb_vojska_Reuters-1668082606890.webp Foto: Reuters

Najmanje 6.595 ukrajinskih civila ubijeno je, a 10.189 povređeno otkako je Rusija napala zemlju u februaru, objavila je u utorak Kancelarija visokog poverenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OHCHR).

Među ubijenima bilo je najmanje 415 dece, 2.575 muškaraca, 1.767 žena i 1.838 ostalih odraslih čiji se pol tek treba identifikovati, navodi OHCHR.

Većina civilnih žrtava bila je u regijama Donjeck i Lugansk u Donbasu na istoku zemlje gde su proteklih meseci bile neke od najžešćih borbi.

Američke procene govore o najmanje 40.000 civilnih žrtava

U izveštajuu OHCHR-a navodi se da je 3939 civila ubijeno, a 5338 povređeno u Donjecku i Lugansku, uključujući 449 na teritoriji koji je okupirala Rusija.

Komisija je rekla da su stvarni brojevi "znatni veći" zbog nedostatka ili kašnjenja informacija u područjima gde se sukob intenzivirao, uključujući gradove kao što su Mariupolj, Izjum, Lisičansk, Popasna i Severodonjeck.

Većina zabeleženih žrtava bila je posledica granatiranja iz teške artiljerije, višecevnih raketnih sistema, raketnih i vazdušnih napada, dodaje se u izveštaju.

Visokoopoziconirani američki general Mark Majli ocenio je pre dve nedelje, da je od februara poginulo najmanje 40.000 ukrajinskih civila. Smatra da je ruska vojska od početka invazije imala više od 100.000 poginulih i ranjenih, a slične brojeve žrtva ima i ukrajinska vojska.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()