Šta piše na Prigožinovom grobu: Poznati stihovi odmah izazvali teorije zavere

Na Prigožinovom brodu nalaze se stihovi čuvenog Nobelovca Brodskog

31.08.2023. 14:57
  • Podeli:
prigožinov grob AP PhotoDmitri Lovetsky via Tanjug-64f08de9a7329.webp Foto: AP PhotoDmitri Lovetsky Tanjug

Nakon smrti vođe grue Vagner Jevgenija Prigožin ne razvijaju se samo teorije zavere o padu aviona u kom je poginuo sa još devet putnika i članova posade, već je sada pažnja usmerena i prema pesmi koja se nalazi na njegovom grobnom mestu.

Pesmu je napisao ruski pesnik Josif Brodski, dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

Ono što je interesantno je da je Brodski došao u sukob sa Kremljom, baš kao i Prigožin, te je za vreme postajanja SSSR-a 1972. godine prebegao u SAD. Nobelovu nagradu dobio je 1987. godine.

Njih dvojicu veže i isti grad rođenja - nekadašnji Lenjingrad, sadašnji Sankt Peterburg.

U pesmi Brodskog, koja nosi naziv "Majka govori Hristu", govori se o majci koja pita Isusa Hrista nakon raspeća kako će da ode svojoj ući ako ne zna da li je bio njen sin ili bog i da li je živ ili mrtav.

"Mrtav il' živ da sam, razlike, ženo, nema. Bio sin ili Bog, tvoj sam", odgovara Hrist u toj pesmi.

Odmah su se pojavile teorije zavere koje kažu da ovi stihovi upravo kazuju da je Prigožinova smrt u najmanju ruku sumnjiva.

Ovi stihovi mogli da idu na ruku teorijama zavere o tome da Prigožin zapravo i nije stradao.

Prema doktoru Soloveju, bivšem profesoru prestižnog Moskovskog instituta za međunarodne odnose (MGIMO), za koji Dejli mejl tvrdi da je centar obuke i ruskih špijuna i diplomata, Prigožin je lažirao smrt u rušenju aviona koje je odobrio Putin, a osmislio njegov Savet bezbednosti Ruske Federacije.

Solovej tvrdi da Prigožin sada sprema osvetu, a politički analitičar istovremeno optužuje ruske vlasti da su lagale u vezi sa DNK vođe vagnerovaca pronađenim na mjestu pada aviona u Tverskoj oblasti.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()