Šta radi 'Vagner': Prigožinova paravojska u Belorusiji registrovana kao obrazovna organizacija

Litvanija je zatvorila dva od šest graničnih prelaza sa Belorusijom iz 'geopolitičkih razloga', samo nekoliko nedelja nakon što su borci 'Vagnera' stigli tamo

16.08.2023. 17:49
  • Podeli:
vagner prigožin Prigozhin Press Service via AP Tanjug-649aa5fa43960.webp Foto: Prigozhin Press Service via AP/Tanjug

Ruska paravojna grupa "Vagner" registrovana je u Belorusiji, a njene aktivnosti su označene kao obrazovne usluge, navodi se u beloruskom državnom registru pravnih lica.

Društvo sa ograničenom odgovornošću "Grupa Vagner" registrovano je početkom avgusta, a kao vrsta delatnosti pravnog lica navedene su "druge vrste obrazovanja", prenose RIA Novosti.

Prema pisanju lokalnih medija, vlasnik novog pravnog lica je ruska kompanija "Concord Management and Consulting", na čijem je čelu Jevgenij Prigožin, osnivač "Vagnera".

Vlada Litvanije je saopštila ranije danas da je odlučila da zatvori dva od ukupno šest graničnih prelaza sa Belorusijom iz "geopolitičkih razloga", samo nekoliko nedelja nakon što su borci ruske paravojne grupe "Vagner" stigli u Belorusiju.

Poljska je prethodno povećala broj vojnika na svojoj granici sa Belorusijom zbog zabrinutosti od delovanja Vagnerovaca.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()