Stanovništvo - 0, nuklearna elektrana - 1: Japanski sud odbacio tužbu za zatvaranje reaktora

Omogućeno je da 30 godina star aktivni reaktor od 890 megavata nastavi sa radom

07.03.2024. 08:52
  • Podeli:
nuklearna elektrana ikata, japan - 2 dec 2023 - profimedia-65e96d49c7128.webp Foto: Profimedia

Japanski sud odbacio je tužbu kojom se zahteva zatvaranje reaktora broj 3 u nuklearnoj elektrani Ikata, kompanije "Šikoku elektrik", zbog opasnosti od prirodnih katastrofa, javila je danas televizija NHK.

Presuda je prva u nizu odgvoora na tužbe u prefekturama Oita, Ehime, Hirošima i Jamaguči u kojima se traži obustavljanje rada reaktora.

Presuda Okružnog suda u Oiti, kojom odbacuje tužbu lokalnog stanovništva zabrinutog zbog rizika od prirodnih katastrofa, omogućava da 30 godina star aktivni reaktor od 890 megavata nastavi sa radom, prenosi Rojters.

"Šikoku elektrik" se suočio sa dve sudske mere za zaustavljanje reaktora 2017. i 2020. godine, zbog rizika od zemljotresa i vulkanskih erupacija, ali su obe naredbe kasnije poništene od strane viših sudova.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()