Stejt department odobrio novčanu naknadu za diplomate obolele od 'havanskog sindroma'

Havanski sindrom obuhvata simptome nepoznatog uzroka koji su se prvi put pojavili kod službenika američke ambasade u Havani

07.10.2022. 09:35
  • Podeli:
američka ambasada havana reuters-1665128114462.webp Foto: Reuters

Kada su se pre šest godina prvi službenici američke amasade u Havani požalili da imaju čudne simptome poput bola i zujanja u ušima pa sve do kognitivnih poteškoća, činilo se da imaju samo subjektivan osećaj, zbog specifičnosti posla i odgovornosti koje obavljaju.

Međutim, već 2017. godine i drugo osoblje američkih obaveštajnih službi i vojske, pa i članovi njihovih porodica u Kini, u zemljama Evrope i Vašingtonu prijavili su da imaju slične simptome. Čak je i sam direktor CIA-e Viljam Dž. Brns potvrdio da je više od 200 američkih agenata i diplomata obolelo od ovog sindroma, kao i članova njihovim porodica.

Iz toga je razloga u američkoj obaveštajnoj služi formiran poseban tim koji se bavi ovim problemom, koji je na kraju doneo zaključak da na ove simptome nisu imale uticaj "strane sile".

Grupe koje zastupaju žrtve sindroma rekle su da su razočarane objavljivanjem ovog privremenog izvještaja CIA-e.

U međuvremenu je ipak potpisan zakon kojim se obećava bolja zdravstvena zaštita i povećana finansijska podrška žrtvama. Ali, stanje uzrokovano Havana sindromom i dalje je okarakterisano kao "neobjašnjeni zdravstveni incidenti" bez isticanja da su posledica napada.

Shodno tom zakonu, američki Stejt department odobrio je danas prvu tranšu novčane nadoknade za zaposlene obolele od "havanskog sindroma", izjavio je zamenik portparola Vedant Patel.

Ponovo razmatramo druge zahteve za novčanu nadoknadu i nastavićemo to da činimo, rekao je Patel na redovnom brifingu za novinare.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()