Stižu prvi rezultati izbora na Tajvanu: Vodi protivnik Kine, svet u iščekivanju

Na Tajvanu su danas predsednički i parlamentarni

13.01.2024. 11:43
  • Podeli:
tajvan izbori reuters (2)-65a2693296d96.webp Foto: Reuters

Glasanje na parlamentarnim i predsedničkim izborima na Tajvanu je završeno i u toku je prebrojavanje glasova. Izbori će odrediti buduće veze ove teritorije sa Kinom, koja ih je opisala kao izbor "između rata i mira".

2024. godina biće veliki test demokratske vladavine, s obzirom na to da će oko četiri milijarde ljudi u više od 50 zemalja, skoro polovini svetske populacije, glasati na izborima. Rezultati će verovatno oblikovati globalnu politiku još mnogo godina.

Na Tajvanu su danas predsednički i parlamentarni i, a pretnja Kine da silom zauzme ostrvo svakako je imalo uticaj na glasanje, prenosi Blic.

DPP traži treći mandat

Vladajuća Demokratska progresivna partija (DPP), koja se zalaže za odvojeni identitet Tajvana i odbacuje teritorijalne pretenzije Kine, sada traži treći mandat sa svojim kandidatom, aktuelnim potpredsednikom Laj Čing Teom.

Kina je uoči izbora ponovo osudila Laja kao opasnog separatistu i odbila njegove ponovljene pozive na razgovore. Laj kaže da je posvećen održavanju mira preko Tajvanskog moreuza i da nastavlja da jača odbranu ostrva.

Tri opcije na predsedničkim izborima

Na izborima se Laj suočava sa dva protivnika za predsednika - Hou Ju Ihom iz najveće tajvanske opozicione stranke Kuomintang (KMT) i bivšim gradonačelnikom Tajpeja Ko Ven Dže iz male Tajvanske narodne partije (TPP), osnovane tek 2019. godine.

Parlamentarni izbori na Tajvanu su podjednako važni, posebno ako nijedna od tri stranke ne može da osvoji većinu, što bi moglo omesti novog predsednika da donosi zakone i izdatke, posebno za odbranu.

Prve projekcije

Objavljene su i prve projekcije rezultata predsedničkim izbora. Potpredsednik Laj iz DPP-a ima prednost od 4,5 odsto, slično brojkama koje su ankete ukazivale poslednjih mesec dana.

Bilo je blizu 2000. i 2004. godine, kada je Lajeva vladajuća DPP pobedila KMT za manje od pola procenta.

Pobednik izbora trebalo bi da bude poznat u toku dana

Glasački listići se prebrojavaju ručno, nema elektronskog glasanja u odsustvu, punomoćja ili prevremenog glasanja.

Rezultat bi trebalo da bude poiznat u toku današnjeg dana, kada poraženi priznaju, a pobednik održi pobednički govor. Predsednici Caj Ing Ven je ustavom zabranjeno da se ponovo kandiduje posle dva mandata.

Kina u pripravnosti

Kineska narodnooslobodilačka armija ostaje u stanju pripravnosti sve vreme i preduzeće sve neophodne korake da "razbije" bilo koju separatističku zaveru za "nezavisnost Tajvana", saopštilo je juče kinesko Ministarstvo odbrane.

Na pitanje da prokomentariše tajvansku nadogradnju borbenih aviona i planiranu kupovinu dodatnih letelica od SAD, portparol Ministarstva odbrane Džang Sjaogang rekao je da će vojska "odlučno" braniti suverenitet i teritorijalni integritet Kine.

Kina tvrdi da je Tajvan deo njene teritorije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()