Stoltenberg: Nije pitanje da li će, već kada će Ukrajina postati članica NATO

Stoltenberg je pozdravio članice saveza koje dostavljaju Ukrajini pomoć

04.04.2024. 07:30
  • Podeli:
ukrajina nato pixabay-642d90e1a9bd7.webp Foto: Pixabay

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da nije pitanje da li će, već kada će Ukrajina postati članica Alijanse.

"Moskva mora da razume da neće ostvariti svoje ciljeve na bojnom polju" izjavio je Stoltenberg uoči sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO i najavio da će se na sastanku razgovarati o tome kako NATO može da preuzme više odgovornosti za koordinisanje dostave oružja i obuku Ukrajine.

"Transformišemo sveobuhvatni NATO paket pomoći u višegodišnji program pomoći", rekao je Stoltenberg i dodao da će se 4. aprila, na 75. godišnjicu NATO, sastati sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine.

Stoltenberg je pozdravio članice saveza koje dostavljaju Ukrajini pomoć, ali i upozorio da Evropi preti rat "na skali za koju smo mislili da je ostala u istoriji" i da Ukrajina ima hitne potrebe čije odlaganje stvara "posledice na bojnom polju upravo dok razgovaramo".

Sastanak ministara će pripremiti teren za postizanje konsenzusa o ovim problemima na Vašingtonskom samitu u julu, naveo je Stoltenberg i ukazao da će ove godine rekordan broj država članica dostići izdvajanja za savez od dva odsto BDP-a.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()