Stotine se i dalje vode kao nestali: Broj poginulih u požaru na Havajima povećan na 106

Strahuje se da bi broj žrtava mogao da bude i dvostruko veći

16.08.2023. 10:43
  • Podeli:
havaji požar AP PhotoRick Bowmer via tanjug-64dc8b8b4b4be.webp Foto: AP PhotoRick Bowmer via Tanjug

Broj žrtava požara u gradu Lahainana ostrvu Maui na Havajima povećan je na 106, što ga čini najsmrtonosnijim u Sjedinjenim Američkim Državama u poslednjih 100 godina, saopštile su vlasti. 

Nadležni strahuju da bi broj žrtava mogao da bude i dvostruko veći, jer se ne zna sudbina stotina nestalih, prenosi Glas Amerike.

Zvaničnici su saopštili da su identifikovana prva tri tela, ali su naveli da će identifikacija žrtava biti teška jer je vatra bila toliko jaka da su se metalne strukture istopile.

Ranije danas guverner Havaja Džoš Grin je saopštio da je broj poginulih u požaru povećan na 101.

Ovaj požar je najsmrtonosniji u SAD od 1918. godine, kada su 453 osobe poginule u požaru u Minesoti i Viskonsinu.

Stotine ljudi se i dalje vode kao nestali, dok su vatrogasci nastavili da se bore sa požarima, a spasilačke ekipe pretražuju spaljene ostatke istorijskog grada Lahaina.

Požar je uništio gotovo sve zgrade u gradu sa 13.000 stanovnika. 

Federalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama procenila je troškove obnove Lahaina na 5,5 milijardi dolara.

Više od 2.700 objekata je oštećeno ili uništeno, a spaljeno je više od 2.100 hektara zemljišta.

Stanovnicima Lahaina dozvoljen je povratak u grad. 

Uzrok požara se i dalje istražuje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()