Sud odlučio: Škotska nema pravo na referendum o nezavisnosti bez saglasnosti Londona

Škoti su 2014. odbacili raskidanje više od 300 godina stare unije sa Engleskom, ali su dve kasnije zagovornici nezavisnosti su zatražili novi referendum zbog izlaska Velike Britanije iz EU

23.11.2022. 13:34
  • Podeli:
škotska - reuters-1669199576612.webp Foto: Reuters

Vrhovni sud Velike Britanije presudio je da Škotska nema ovlašćenja da donosi zakone o održavanju novog referenduma o nezavisnosti bez saglasnosti britanske vlade.

Poluautonomna škotska vlada želi da se Škoti sledećeg oktobra izjasne na referendumsko pitanje "Da li bi Škotska trebalo da bude nezavisna zemlja?", prenosi AP.

Konzervativna britanska vlada odbija da odobri ovo izjašnjavanje, uz obrazloženje da je to pitanje rešeno na referendumu 2014. godine, kada su škotski birači odbili nezavisnost.

Škoti su 2014. godine odbacili raskidanje više od 300 godina stare unije sa Engleskom sa 55 odsto glasova birača, ali dve kasnije zagovornici nezavisnosti su tražili da se održi novo glasanje zbog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, jer je većina Škota smatrala da je izlazak iz EU bitno promenio političke okolnosti.

Premijerka Škotske i liderka Škotske nacionalne partije (SNP) Nikola Stardžn, koja se zalaže za nezavisnost, najavila je ranije ove godine da namerava da organizuje izjašnjavanje o nezavisnosti 19. oktobra 2023. godine, ali u skladu sa domaćim zakonom i međunarodnim pravom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()