Sud u Uzbekistanu proglasio 23 osobe krivim zbog smrti 65 dece povezanih sa sirupom za kašalj

Sud je odlučio da porodice svake od 68 dece koja su umrla zbog korišćenja sirupa treba da dobije odštetu od 80.000 dolara

26.02.2024. 15:29
  • Podeli:
shutterstock_546366385 sirup kašalj bolest prehlada jesen zima bronhitis-654a1cdfa306a.webp Foto: shutterstock

Sud u Uzbekistanu proglasio je 23 osobe krivim za smrt 68 dece, u vezi korišćenja sirupa protiv kašlja, koji je proizvodila indijska kompanija "Merion Bajotek".

Optuženi, uključujući jednog državljanina Indije, osuđene su na zatvorske kazne u rasponu od dve do 20 godina.

Proglašeni su krivim za utaju poreza, prodaju nestandardnih ili falsifikovanih lekova, zloupotrebu službenog položaja, nemar, falsifikovanje i primanje mita.

Direktor poslovnice "Merion Bajotek" u Uzbekistanu Sing Ragi Pratar je osuđen na 20 godina zatvora.

Na višegodišnje zatvorske kazne osuđeni su i bivši visoki funkcioneri koji su bili zaduženi za licenciranje uvoznih lekova.

Sud je odlučio da porodice svake od 68 dece koja su umrla zbog korišćenja sirupa treba da dobije odštetu od 80.000 dolara.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()