Suprug kopilotkinje palog nepalskog aviona poginuo u avio-nesreći 2006. godine

Veruje se da su u padu aviona u nedelju poginuli svi od 72 putnika i članova posade, do sada je pronađeno 70 tela dok spasioci tragaju za još dve osobe koje se vode kao nestale

17.01.2023. 09:39
  • Podeli:
Pad aviona_Nepal_Foto Reuters (4)-63c3db1e9a726.webp Foto: Reuters

Kopilotkinja srušenog nepalskog aviona, Andžu Kativada, izgubila je supruga takođe u avionskoj nesreći koja se dogodila 2006. godine, prenosi BBC.

Ona je bila kopilot u avionu "Jeti erlajnsa" tipa ATR-72 koji se srušio u nedelju kod grada Pokara u Nepalu, nekoliko minuta pre sletanja.

Veruje se da su u ovoj nesreći poginuli svi od 72 putnika i članova posade, nakon što je 70 tela pronađeno, a spasioci tragaju za još dve osobe koje se vode kao nestale.

Njen suprug Dipak Pokrel je takođe poginuo kao kopilot aviona "Jeti erlajnsa" 2006. godine, a upravo se zbog njega i ona odlučila za karijeru u avijaciji, navodi BBC.

"Bila je odlučna žena koja se borila za svoje snove, kao i za ispunjenje snova svog supruga", rekao je jedan od članova njene porodice.

Dipak je bio u kokpitu malog aviona koji je leteo za grad Jumlu na zapadu Nepala, kada se srušio i izgoreo u junu 2006. godine, a tada je poginulo devet putnika u letelici.

Spasioci su danas koristili bespilotne letelice i spuštali se niz 200 metara duboku klisuru u zapadnom Nepalu u potrazi za preostala dva putnika čija tela još uvek nisu nađena. Potragu ometaju težak teren i loši vremenski uslovi, pošto se spustila gusta magla.

U ponedeljak su pronađeni snimač podataka leta, tzv. crna kutija, kao i snimač razgovora u pilotskoj kabini, oba u dobrom stanju, što je otkriće koje će istražiteljima verovatno pomoći u utvrđivanju šta je izazvalo nesreću.

U avionu, koji je leteo iz Katmandua ka Pokari po vedrom vremenu kada se srušio, bilo je 57 nepalskih državljana, pet indijskih, četiri ruska, dva južnokorejska i po jedna osoba iz Argentine, Irske, Australije i Francuske, navodi Rojters.

Još nije poznato šta je izazvalo nedeljnu avionsku nesreću u Nepalu, najtežu za poslednjih 30 godina, koja  je pokrenula rasprave o bezbednosti aviosaobraćaja u zemlji, jer su stotine ljudi poginule u proteklim decenijama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()