Sve više problema u Ukrajini: Zelenski zaobilazi Zalužnog, rat na prekretnici?

Ukrajinski predsednik i glavnokomandujući vojske imaju problem u komunikaciji

04.12.2023. 14:28
  • Podeli:
valerij žaluzni reuters-64d7c518ba845.webp Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski navodno "zaobilazi" glavnokomandujućeg Valerija Zalužnog u komunikaciji sa nekim vojnim komandantima, što komplikuje njegovu sposobnost da u potpunosti komanduje Oružanim snagama Ukrajine, prenosi Ukrajinska pravda, pozivajući se na anonimne izvore.

Ova informacija dolazi usred spekulacija u zapadnim i ukrajinskim medijima o navodnim nesuglasicama, koje su dobile veliku pažnju javnosti nakon autorskog teksta Zalužnog o stanju rata za "Ekonomist".

Umesto da direktno komunicira sa Zalužnim, predsednik održava paralelne komunikacione linije sa šefovima nekih vojnih rodova, kao što su komandant Kopnene vojske Oleksandr Sirski i komandant Vazduhoplovnih snaga Nikola Oleščuk, rekli su izvori za ukrajinski list.

Zalužni navodno neke informacije dobija od svojih potčinjenih samo na sastancima štaba Vrhovnog glavnokomandujućeg.

"Stiče se utisak da je Zelenski podelio Oružane snage u dve grupe: ’dobru‘ kojom komanduju Sirski i drugi favoriti i ’lošu‘ koja je podređena Zalužnom", rekao je za Ukrajinsku pravdu izvor iz najbližeg kruga glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine.

"Ovo u velikoj meri demotiviše glavnokomandujućeg i, što je najvažnije, sprečava ga da komanduje celom vojskom", naveo je izvor.

Izvori Ukrajinske pravde tvrde da Zelenski ponekad donosi odluke u vojnim stvarima rukovodeći se političkim razlozima.
Jedan od navedenih primera je predsednikovo otpuštanje svih regionalnih oficira za regrutaciju, nakon izveštaja o velikoj korupciji.

To je izazvalo trzavice sa Zalužnim koji je, iako je priznao potrebu za borbom protiv korupcije, ukazao na probleme sa naporima za mobilizaciju, rekao je jedan od izvora za Ukrajinsku pravdu.

Ono što je sa političke tačke gledišta izgledalo kao brz i odlučan potez, navodno je imalo složene posledice u vojnoj sferi.

Nedavne kadrovske promene, poput smene komandanta Snaga za specijalne operacije Viktora Gorenka, imale su sličan efekat, prenosi Ukrajinska pravda.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()