Svet na oprezu: Ako Kina počne da kupuje zalihe to znači samo jedno

"Pretnja iz Kine" mogla da dovede do svetskog rata

31.07.2023. 12:42
  • Podeli:
Kina vrućina kinez voda profimedia-64798be3650d3.webp Foto: Profimedia

Kina ima rezerve pšenice dovoljne za 18 meseci – u slučaju skrivenih priprema za rat počeće da kupuje još više poljoprivrednih proizvoda, posebno soje, koju uveliko koristi za ishranu svinja, a svinjetina čini 60 odsto ukupne potrošnje mesa u toj zemlji, tvrdi list "Ekonomist".

Kina je decenijama usavršavala svoju vojsku i jačala ekonomiju čineći je otpornom na sve moguće sankcije, navodi britanski list.

U tekstu se navodi da su, nakon raspada SSSR-a, SAD dominirale svetom nekoliko decenija, ali bi "pretnja iz Kine" mogla da dovede do svetskog rata.

"Ekonomist" ocenjuje da bi Tajvan, koji podržavaju SAD, mogao postati ratno žarište.

"Podaci o trgovini koristan su pokazatelj vladinih namera. To pogotovo važi za Kinu koja uvozi tri četvrtine nafte koju potroši. Povećani uvoz `crnog zlata` biće jedan od najboljih pokazatelja da se Peking sprema za rat", tvrdi britansli list.

Još jedan važan pokazatelj je potrošnja uglja - napominje se u tekstu - ako Kina počne da sagoreva više uglja nego inače, to bi mogao biti znak da pravi zalihe gasa. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()