Svetski zvaničnici se opraštaju od Kisindžera: Bio je istinski velikan

Bivši američki državni sekretar je rođen 1923. godine u nemačkom Firtu

30.11.2023. 13:03
  • Podeli:
henri kisindžer, 20  jun 2023 - profimedia-65686b7686014.webp Foto: Profimedia

Svetski lideri uputili su danas izraze saučešća povodom smrti bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera, koji je preminuo u 101. godini.

Predsednik Francuske Emanuel Makron ocenio je da je Kisindžer bio "gigant istorije".

"Njegov vek ideja i diplomatije imali su dugoročan uticaj u njegovo vreme, ali i u našem svetu. Francuska izražava saučešće američkom narodu", naveo je Makron na platformi Iks (Tviter). 

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je da ga je rastužila Kisindžerova smrt.

"Bio je veliki državnik i duboko poštovan diplomata koji će nedostajati svetskoj sceni. Čak i kada je imao 100 godina, njegova mudrost i promišljenost prosto su sijali", istakao je Kameron na platformi Iks.

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je da je Kisindžerova posvećenost transatlanskom prijateljstvu između SAD i Nemačke bila značajna i da je uvek ostao blizak svojoj rodnoj zemlji, Nemačkoj. Kisindžer je rođen 1923. godine u nemačkom Firtu.

Šolc je istakao da je svet izgubio velikog diplomatu.

Bio je briljantan um koji je određivao tok nekih od važnih događaja 20. veka, naveo je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, ocenivši ga kao "stratega sa pažnjom na najsitnije detalje".  

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da su strategija i izvrsnost Henrija Kisindžera u diplomatiji oblikovali globalnu politiku tokom 20. veka. 

"Njegov uticaj i nasleđe nastaviće da odjekuju i u 21. veku", ocenila je Fon der Lajenova.

Bivši predsednik SAD Džordž Buš rekao je da je Amerika izgubila jednog od najsamostalnijih i najprepoznatljivijih glasova po spoljnim pitanjima.

"Dugo sam se divio čoveku koji je kao mladić pobegao od nacista, iz jevrejske porodice, a onda se borio protiv njih u vojsci SAD", kazao je Buš.

Kisindžer je bio visoki američki državnik tokom predsedničkih mandata Ričarda Niksona i Džeralda Forda, a vodio je spoljnu politiku kada su se SAD povlačile iz Vijetnama i uspostavljale diplomatske odnose sa Kinom, navodi AP.

Bivši američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da je Kisindžer ostavio neizbrisiv trag u američkoj i svetskoj istoriji.

"Uvek ću biti zahvalan za njegove savete i pomoć dok sam bio sekretar. Uvek me je podržavao, informisao, njegova mudrost me je načinila boljim i spremnijim nakon svake naše konverzacije", napisao je Pompeo na platformi Iks.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je da je Kisindžer "istinski stvorio standarde za sve koji su u ovom poslu" i da je bio "vrlo privilegovan što ga je stariji kolega savetovao mnogo puta, kao i pre mesec dana".

"Ima malo ljudi koji su bili bolji studenti istorije od njega, a još manje njih je oblikovalo istoriju naspram Henrija", rekao je Blinken.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()