Tajani traži od Izraela odgovore za napade na sedište UNIFIL i dve italijnske baze

"Italijanska vojska se ne sme dirati", naglasio je Tajani.

12.10.2024. 18:26
  • Podeli:
antonio tajani, 15 feb 2024 - profimedia-65d0e492d419f.webp Foto: Profimedia

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani zatražio je danas da Izrael pruži odgovore na ovonedeljne napade na sedište misije UNIFIL u Libanu i dve njegove italijanske baze.

Misija Ujedinjenih nacija saopštila je ranije danas da je peti pripadnik mirovnih snaga povređen nakon što su dva indonežanska vojnika ranjena u tenkovskoj paljbi na karaulu u njenoj glavnoj bazi Nakura u četvrtak, a dvojica Šrilankanaca povređena u petak, prenela je Ansa.

Peti povređeni pripadnik mirovnih snaga je još jedan Indonežanin, kazali su izvori.

"Želimo da znamo da li je to bio politički ili izbor vojske na terenu. Naše vojno osoblje nisu teroristi Hezbolaha i mi smo prijatelji Izraela", rekao je Tajani.

On je rekao da Italija čeka na odgovore izraelske istrage.

"Nedeljama tražimo garancije od izraelske vlade i dobijali smo uveravanja, ali bilo je previše napada na vojnike UNIFIL. Bilo je povređenih. Italijanska vojska se ne sme dirati", naglasio je Tajani.

U misiji UNIFIL u Libanu ima nešto više od 1.400 italijanskih vojnika. Oni su angažovani u podršci stanovništvu i kao pomoć libanskim vojnim snagama, a sveukupne snage čine pripadnici iz više od 50 zemalja i na jugu Libana su 46 godina.

Posle Indonezije Italija ima najveći broj vojnika.


    

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()