Tenzije u vazduhu: Trenutak kada ruski lovac presreće američki bombarder uhvaćen kamerom?

Na snimku, čija autentičnost nije potvrđena, koji je navodno nastao iz kokpita ruskog aviona Su-35, vidi se američki bombarder u letu iznad oblaka

21.03.2023. 16:01
  • Podeli:
Suhoj Su-35_vojni avion_borbeni avion_Foto Wikimedia Anna Zvereva-6419c4f2c6456.webp Foto: Wikimedia / Anna Zvereva

Društvenim mrežama kruži snimak koji navodno prikazuje kako ruski lovac presreće dva američka bombardera iznad Baltičkog mora. Do navodnog incidenta došlo je u ponedeljak, samo nekoliko dana nakon što je iznad Crnog mora oboren američki dron.

Do jučerašnjeg presretanja je, prema tvrdnjama ruskog Ministarstva odbrane, došlo kada je uočeno da bombarderi B-52 lete u pravcu ruske granice. Međutim, ruski Su-35 se povukao nakon što je došlo do promene pravca bombardera.

"Radari PVO Zapadnog vojnog okruga na dežurstvu iznad Baltičkog mora 20. marta su otkrili dva vazdušna cilja koja lete u pravcu državne granice Ruske Federacije", saopštilo je ministarstvo putem aplikacije Telegram. Mete su, kako je navedeno, bili strateški bombarderi američkog vazduhoplovstva B52H, prenosi Telegraf.

Na snimku, čija autentičnost nije potvrđena, koji je navodno nastao iz kokpita ruskog lovca Su-35, prikazan je jedan od dva američka aviona kako lete iznad oblaka. Prethodno su američke bombardere ispratili poljski borbeni avioni.

Sajt Flightradar24 u ponedeljak je "iscrtao" rutu letova bombardera B52 Stratofortres širom Evrope, na kojoj se vidi da je avion leteo na visini od 26.500 stopa. Ruta je praćena preko Španije od juga ka severu, preko Francuske, pre nego što je letelica preletela Britaniju.

Zatim je avion krenuo iznad Severnog mora, prešao Dansku, odleteo u Švedsku, a zatim dole u ​​Poljsku, pre nego što je preko Baltičkog mora stigao do Estonije, a potom je odleteo nazad ka Švedskoj.

Rusija je saopštila da se borbeni avion Su-35 podigao u vazduh kako bi sprečio kršenje granice i dodala da se "nakon što se strani vojni avion udaljio od državne granice Ruske Federacije, ruski lovac vratio u bazu".

Ministarstvo je saopštilo da je let Su-35 bio striktno u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora: "Nije dozvoljeno kršenje državne granice Ruske Federacije", navedeno je u saopštenju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()