Teška sudbina Palestinaca: Zbog nedostatka goriva stanovnici Gaze koriste glinene peći

Čak i pre napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, više od 80 odsto stanovništva Gaze živelo je u siromaštvu

14.11.2023. 00:00
  • Podeli:
gaza AP PhotoHatem Ali via Tanjug-6540bb8175968.webp Foto: AP PhotoHatem Ali via Tanjug

Eskalacija sukoba između Izraela i militantne grupe Hamas izazvala je teške nestašice goriva i struje u južnom Pojasu Gaze što je poremetilo svakodnevni život njenih stanovnika. 

Mnogi od njih su bili primorani da se prilagode nedostatku osnovnih resursa, a neki pribegavaju glinenim pećima za pripremu hrane, objavila je agencija AFP u video klipu na mreži X (Tviter).

Na snimku je prikazana žena koja se vratila tradicionalnom načinu pripreme hrane u pećima od gline, poznatim kao "tabun".

"Moj sin je počeo da izrađuje glinene peći na početku rata zato što se narod suočio sa nedostatkom resursa i morao je pronaći način za kuvanje hrane. Zato je on krenuo da pravi ove peći", dodala je ona. 

Čak i pre napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, više od 80 odsto stanovništva Gaze živelo je u siromaštvu. 

Ujedinjene nacije su saopštile da je snabdevanje hlebom na jugu Gaze otežano, budući da je jedini mlin u Gazi van funkcije usled nedostatka struje.

"Mesimo hleb rukama i pečemo ga na vatri. Svu hranu pripremamo na vatri zbog nestašice gasa i goriva", rekao je jedan od stanovnika Kan Junisa i naveo da su cene drva i brašna višestruko skočile. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()