Torijevci u kanalu: Britanski laburisti pobedili na dopunskim izborima u Engleskoj

Zadat je dvostruki udarac vladi premijera Rišija Sunaka

16.02.2024. 09:22
  • Podeli:
dopunski izbori u engleskoj - 15 feb 2024 - Joe Giddens PA via AP Tanjug-65cf1b0035b95.webp Foto: Joe Giddens/PA via AP/Tanjug

Britanska Laburistička partija pobedila je na dopunskim izborima u Kingsvudu i Velingborou u Engleskoj.

Time je zadat dvostruki udarac vladi premijera Rišija Sunaka, jer su laburisti dobili dva nova poslanika, što sugeriše da je opoziciona stranka na putu da osvoji nacionalne izbore kasnije ove godine, prenosi Rojters.

Kandidat laburista Gen Kičen pobedio je u Velingborou, što je prva pobeda laburista u tom mestu od opštih izbora 2001. godine.

Kičen je osvojio 13.844 glasa, pobedivši Helen Harison iz Konzervativne partije, koja je dobila 7.408 glasova.

U Kingsvudu je kandidat laburista Dejmijen Igan, koji je podneo ostavku na mesto gradonačelnika Luišama na jugoistoku Londona da bi se izborio za mesto iako se ono ukida na sledećim opštim izborima, pobedio sa 11.176 glasova, dok je Sem Bromili iz Konzervativne stranke osvojio 8.675 glasova.

Lider laburista Kir Starmer rekao je da pobeda njegove stranke u dva dosadašnja uporišta torijevaca pokazuje da su konzervativci, kako je naveo, "propali". 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()