Travlos za UNU o izborima u Grčkoj: Neće sastaviti Vladu i u julu idemo na novo glasanje

Viceguverner jonskih ostrva Stavros Travlos kaže za Unu da će izborni izborni sistem sprečiti i jedne i druge da sastave vladu.

Autor: Slobodan Cagić
20.05.2023. 19:52
  • Podeli:

U Grčkoj se sutra održavaju redovni parlamentarni izbori. Ali, već i pre nego što su građani izašli na birališta, političari već predviđaju da Grčku ubrzo očekuju ponovljeni izbori, jer niko neće moći da sastavi vladu.

Prema anketama očekuje se da će najviše glasova sutra odneti sadašnja vladajuća Nea Demokratia sa oko 35-36 odsto, dok bi opoziciona koalicija radikalne levice Siriza trebalo da osvoji 30 do 32 odsto glasova. 

Viceguverner jonskih ostrva Stavros Travlos kaže za Unu da će izborni izborni sistem sprečiti i jedne i druge da sastave vladu.

"Pošto nijedna partija neće imati 51 odsto glasova, neće moći da se formira vlada, što znači da ćemo u julu morati da idemo na nove izbore, sa novim sistemom koji će, kao i do sada, dati bonus od dodatnih 30 poslanika partiji koja osvoji najveći broj glasova", kaže nam Travlos.

U takvim slučajevima, uobičajeno je da onaj ko ima relativnu većinu potraži pomoć manjih stranaka, na primer socijalističkog Pasoka, koji bi mogao da dobije i do deset odsto glasova. Međutim, i Kirijakos Micotakis i Aleksis Cipras će tu naleteti na nesavladivu prepreku.

"Ako Micotakis dobije mandat da formira vladu, Andrulakis će mu reći da hoće da sarađuje, ali ne sa njim. Isto bi se desilo i Ciprasu, tako da će ishod biti novi izbori", smatra Travlos. 

Ono što je u fokusu ovih i svakih izbora u Grčkoj jeste posrnula ekonomija, ali i dva nedavna događaja.

"Prvi je svakako železnička nesreća kod Larise, a drugi je skandal sa šifrovanim telefonima. Ali, ekonomija je ipak u prvom planu", objašnjava za UNU viceguverner jonskih ostrva Stavros Travlos.

Grčka je proteklih godina bila pod oštrim merama štednje, pošto prethodna vlada Aleksisa Ciprasa nije mogla da obezbedi povoljne finansijske aranžmane za izlazak iz krize. Među onima koji su žrtve krize je i samohrana majka Niki Klaudatu.

"Sada moram da prebrojim svaki evro, što ranije nisam morala da činim, čak ni u vreme najveće krize. Sada, kad me sin pita da mu kupim nešto, često moram da kažem 'ne, možda ću moći drugi put'". 

Premijer Micotakis je nedavno povećao minimalne plate i penzije, čime je opteretio budžet za milijarde evra, i smatra da će mu to pomoći da pobedi. 

S druge strane, Cipras, koji je bio na vlasti od 2015. do 2019, obećava i da će i plate i penzije usklađivati sa inflacijom. Videćemo kome će Grci više verovati, a konačan odgovor ćemo, moguće, dobiti tek u julu.

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()