Traži se rešenje za rat u Izraelu: Si Đinping zatražio sazivanje međunarodne konferencije

On je rekao da ne može biti održivog mira i bezbednosti na Bliskom istoku bez "pravednog rešenja pitanja Palestine“, prenosi Gardijan.

21.11.2023. 17:30
  • Podeli:
Si Đinping tanjug ap-652fc6af353a0.webp Foto: Tanjug/Ap/Louise Delmotte

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je danas na sazivanje međunarodne mirovne konferencije za rešavanje sukoba između Izraela i Hamasa i apelovao na oslobađanje civilnih zatočenika i hitan prekid vatre u Pojasu Gaze.

"Sve strane u sukobu treba odmah da prekinu vatru i neprijateljstva, prekinu svako nasilje i napade na civile i puste civile zatočenike kako bi se izbegli veći gubici i patnje", poručio je Si na vanrednom onlajn samitu BRIKS-a.

On je rekao da ne može biti održivog mira i bezbednosti na Bliskom istoku bez "pravednog rešenja pitanja Palestine“, prenosi Gardijan.

"Peking poziva na hitni sazivanje međunarodne mirovne konferencije kako bi se radilo na sveobuhvatnom, pravednom i održivom  rešenju pitanja Palestine“, rekao je on.

Si je pozvao i da se zaustavi svako nasilje i napadi na civile, da se preduzmu koraci da se obezbedi bezbedan i nesmetan prolaz humanitarne pomoći, da se obezbedi više humanitarne pomoći ljudima u Gazi i da se zaustavi „kolektivno kažnjavanje“ naroda Gaze kroz prisilnu migraciju i prekid snabdevanja vodom, strujom i naftom.

"Više puta sam naglasio da je krajnji način za rešavanje ponavljajućih sukoba između Palestine i Izraela 'rešenje dve države'", rekao je kineski predsednik, preneo je CNN.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()