Turska će proizvoditi besplatno brašno od ruske pšenice za siromašne zemlje

Ovakav dogovor postigli su turski i ruski predsednik

21.11.2022. 13:16
  • Podeli:
erdogan_putin - reuters-1665656623413.webp Foto: Reuters

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potvrdio je da se dogovorio sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da se u Turskoj proizvodi brašno od ruske pšenice i besplatno se šalje u najmanje razvijene zemlje kako bi se ublažila globalna kriza sa hranom, javila je danas televizija Haberturk.

Iako je bilo nedoumica oko toga da bi Rusija mogla da izađe iz sporazuma o žitu, na kraju je tokom prošle nedelje postignut sporazum da se još četiri meseca produži sporazum kojim se omogućava Ukrajii da izveze svoje poljoprivredne proizvode preko crnomorskih luka.

Rusija je sporazum potpisala iako je upozoravala da njeni zahtevi nisu ispunjeni u celosti.

Od uvoza pšenice iz Rusije i Ukrajine zavisi čak 16 afričkih zemalja, podaci su Organizacija za hranu i poljoprivredu UN. Dok Džibuti, Burund, Mauritanija, Togo, Kamerun, Senegal, Ruanda, Kongo, Libija,Tanzanija i Namibija uvoze 50 do 70 odsto pšenice iz Ukrajine i Rusije, dotle Egipat, Madagaskar i Somalija skoro u potpunosti zavise od uvoza pšenice iz ove dve države.

Najgore je stanje u Eritreji koja 100 odsto zavisi od uvoza pšenice iz Rusije i Ukrajine.

U Somaliji je 4,1 miliona ljudi u traganju za pomoći za hranom zbog suša pa im je pšenica iz ove dve države jedini spas.

Rusija je ponudila da u naredna četiri meseca besplatno isporuči do 500.000 tona žitarica "najsiromašnijim zemljama". 

Četiri sušne sezone zaredom dovele su Rog Afrike do tačke gladi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()