Turska hapsi građevince: Pod istragom 134 ljudi zbog urušavanja zgrada u zemljotresu

Jedan od glavnih razloga masovnog urušavanja zgrada u zemljotresu u Turskoj je to što prilikom izgradnje nisu poštovani propisi i procedure, ocenjuju stručnjaci

12.02.2023. 15:18
  • Podeli:

Zbog sumnje da su odgovorni za lošu izgradnju stambenih zgrada koje su se srušile tokom razornog zemljotresa u ponedeljak, u Turskoj je 134 ljudi, izjavio je turski ministar pravde Turske Bekir Bozdag, prenela je Anadolija.

On je saopštio da su tri osobe uhapšene i čekaju suđenje, sedmoro je pritvoreno, a još sedmoro ne sme da izađe iz zemlje, dodaje AP. Vlasti su prethodno saopštile da je izdato 113 naloga za hapšenje u vezi sa izgradnjom objekata koji su se srušili u razornom zemljotresu u ponedeljak.

Mehmet Jašar Džoškun, graditelj luksuzne zgrade "Rezidencija Renesans" u turskom gradu Antakiji, koja je uništena u zemljotresu, priveden je na aerodromu u Istanbulu u pokušaju da pobegne u Crnu Goru, javila je Anadolija.

Vlasnik kompanije koja je gradila uništene zgrade u gradu Adani, Hasan Alpargun, priveden je u subotu u Nikoziji na Kipru, izvestila je turska novinska agencija.

Tužioci u gradu Adani izdali su nalog za hapšenje 62 osobe, u vezi sa istragom o zgradama koje su uništene u zemljotresu jačine 7,8 stepeni.

Prema izveštaju, i izvođač radova Ibrahim Mustafa Undžuoglu priveden je u subotu u Istanbulu, zbog navodnih propusta inspekcija u vezi apartmana Bahar, koji su se srušili u epicentru zemljotresa u Gaziantepu, navodi CNN.

Stručnjaci ocenjuju da je jedan od glavnih razloga masovnog urušavanja zgrada u zemljotresu u Turskoj to što prilikom izgradnje nisu poštovani propisi i procedure, navodi BBC.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()