Turska: Pronađena živa petočlana porodica nakon 129 sati pod ruševinama

Spasioci iz Republike Srpske danas su otputovali u ispomoć Turskoj

11.02.2023. 13:30
  • Podeli:
spasioci zemljotres turska reuters-63e78a64f0785.webp Foto: Reuters

Spasilački timovi u pograničnom gradu Nurdagu u turskoj provinciji Gaziantep danas su izvukli na sigurno petočlanu porodicu koja je preživela pet dana posle katastrofalnog zemljotresa.

Zatrpani pet dana

Porodica je bila zatrpana 129 sati u ruševinama svog doma.

Iz gomile ruševina spasioci su prvo izvukli majku i ćerku Havu i Fatmagul Aslan, a kada su potom doprli do oca porodice Hasana Aslana on je insistirao da prvo budu spaseni njegova druga ćerka Zejnep i sin Saltik, prenosi AP.

Prema zvaničnim podacima, ukupan broj smrtno stradalih u razornim zemljotresima koji su pogodili Tursku i Siriju ne prestaje da raste i danas se približio broju 25.000.

Spasioci iz Srpske otputovali u Tursku

 Članovi Spasilačke službe "Volf" iz Foče i Istočnog Sarajeva i Gorske službe spasavanja iz Bijeljine otputovali su u Tursku u područje pogođeno zemljotresom.

U Spasilačkoj službi "Volf" rečeno je za Srnu da su prihvatili poziv turske Uprave za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) i Ambasade Turske u BiH da pomognu u spasavanju nastradalog stanovništva.

Za Tursku je sinoć otputovalo 13 spasilaca koji su osposobljeni za spasavanje u urbanim sredinama, a na krajnjem odredištu trebalo bi da budu večeras oko 20.00 sati.

Načelnik Spasilačke službe "Volf" Nenad Ikonić rekao je da su u Tursku poneli kompletnu opremu za spasavanje, šatore, hranu i vodu i da će ostati 20  dana. 

Krenuli smo sa tri vozila i teretom od 3.400 kilograma, a krajnje odredište je Hataj na granici sa Sirijom, naveo je Ikonić.

Od 13 članova spasilačke misije, četiri su pripadnici Gorske službe spasavanja iz Bijeljine, a devet Spasilačke službe "Volf", od kojih trojica iz Foče, a šestorica iz Istočnog Sarajeva.

U spasilačkoj ekipi su i dva obučena psa - jedan za potrage, a drugi za mine.

Ukupan broj poginulih u zemljotresu u Turskoj i Siriji dostigao je gotovo 25.000.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()