U 100. godini umro poslednji francuski komandos koji se iskrcao na Normandiji

Gutije je bio jedan od 177 pripadnika francuskih zelenih beretki

03.07.2023. 17:03
  • Podeli:
gutije normandija Ludovic Marin, Pool via AP via Tanjug-64a2e31e6c15f.webp Foto: Ludovic Marin, Pool via AP/Tanjug

Leon Gutije, poslednji preživeli pripadnik francuske jedinice komandosa koja se iskrcala 6. juna 1944. na obale Normandije, u istoriji poznatiji kao "Dan D", zajedno sa savezničkim trupama, umro je u 100. godini.

Gutije je bio jedan od 177 pripadnika francuskih zelenih beretki koje su se iskrcale na obale Normandije 1944. čime je počelo oslobađanje Francuske u Drugom svetskom ratu. Francuski predsednik Emanuel Makron opisao je Gutijea i njegove drugove kao "heroje oslobođenja".

"Nećemo ga zaboraviti", napisao je Makron na "Tviteru".

Gutije je Rojtersu 2019. rekao da je bio premlad da uđe u vojsku u vreme kada su snage Adolfa Hitlera okupirale njegovu zemlju u Drugom svetskom ratu, pa se zato priključio mornarici. Bio je na jednom od poslednjih francuskih ratnih brodova koji su isplovili ka Velikoj Britaniji da se pridruže Slobodnim snagama Francuske generala Šarla de Gola, nakon što je Nemačka okupirala severnu polovinu Francuske 1940.

"Rat je užasan. I dalje mislim da sam verovatno ubio nekog mladića, zbog mene su deca ostala siročad, možda je neka žena ostala udovica, neka majka je zaplakala. Ja to nisam želeo, ja nisam loš čovek. Ubijete čoveka koji vam ništa nije uradio, ali to je rat i vi to radite za svoju zemlju", rekao je on.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()