U Austriji nezaposlenost na najnižem nivou u poslednjih 14 godina

Stopa nezaposlenosti u Austriji je 5,7 odsto

03.10.2022. 11:28
  • Podeli:
austrija beč pixabay-1664789206286.webp Foto: Pixabay

U septembru je u Austriji 306.159 osoba bilo prijavljeno kao nezaposleno Servisu za zapošljanje (AMS), što je za 31.841, odnosno 9,1 odsto manje nego istog meseca prošle godine.

„Stop nezaposlenosti krajem septembra bila je 5,7 odsto. To je najniža vrednost u poslednjih 14 godina”, objasnio je ministar rada i privrede Martin Koher.

Koher je, u saopštenju, istakao da ovaj razvoj pokazuje da austrijsko tržište rada trenutno još „prkosi“ geopolitičkim izazovima.

U septembru je ukupno 237.409 osoba bilo prijavljeno kao nezaposleno, a dodatnih 68.750 bilo je na doškolovavanju, što znači da je 306.159 osoba bilo bez radnog mesta i živi od pomoći za nezaposlene.

Pre samo dve godine beležila se rekordna nezaposlenost u Austriji sa 408.853.

Podsetimo, reforma takozvane "crveno-belo-crvene karte", koja je stupila na snagu, olakšava pristup i stranoj radnoj snazi tržištu rada Austrije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()