U Grčkoj spaseno 90 migranata, među kojima je 37 dece

Obalska straža je saopštila da je brodovima spasla 35 muškaraca, 18 žena, 27 dečaka i 10 devojčica

12.06.2023. 21:51
  • Podeli:
grčka migranti reuters-63e0acd69a380.webp Foto: Reuters

Vlasti Grčke saopštile su danas da je 90 migranata, među kojima je 37 dece, spaseno sa jahte koja je iz Turske ka Italiji plovila pod američkom zastavom. Operacija spasavanja je počela juče pošto je jedan putnik jahte uputio poziv u pomoć kod grčkog ostrva Kitira, oko 250 kilometara jugozapadno od Atine.

Obalska straža je saopštila da je brodovima spasla 35 muškaraca, 18 žena, 27 dečaka i 10 devojčica iz Avganistana, Bangladeša, Pakistana, Iraka i Egipta. 

Dvojica spasenih su uhapšena zbog optužbi za krijumčarenje, dok su ostali putnici iskrcani u obližnju luku gde će biti registrovani. Krijumčari poslednjih godina koriste jahte i jedrilice ukradene iz turskih marina, da bi pokušali da izbegnu otkrivanje duž puteva ka Evropi.

Često zaobilaze Grčku i kreću ka južnom italijanskom kopnu, što omogućava lakši pristup državama srednje Evrope. Duže putovanje u Italiju je takođe isplativije i obično košta svakog putnika oko 9.000 dolara, ili oko šest puta više od iznosa koji naplaćuju šverceri na turskoj obali za vožnju gumenjakom do ostrva u istočnoj Grčkoj.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()