U Južnoj Karolini izvršena prva smrtna kazna posle 13 godina: Fredi ubio prodavca, a nakon toga i zatvorenika

Južna Karolina je izvršila 43 smrtne kazne otkako je ta vrsta kazne uvedena u SAD 1976. godine.

21.09.2024. 23:45
  • Podeli:
Tan2024-08-2400422425_7 fredi ovens South Carolina Department of Corrections-66ee815775864.webp Foto: Tanjug/South Carolina Department of Corrections

U Južnoj Karolini izvršena je prva smrtna kazna posle 13 godina, a Fredi Ovens (46), nad kojim je smrtna kazna izvršena, bio je osuđen zbog ubistva prodavca u maloj radnji u Grinvilu 1997. godine tokom oružane pljačke.

Dok je trajao sudski postupak protiv njega, Ovens je ubio još jednog zatvorenika u okružnom zatvoru, prenosi AP. 

Njegovo priznanje napada pročitano je pred dvema različitim porotama i sudijom, koji su ga svi osudili na smrt.

Južna Karolina je izvršila 43 smrtne kazne otkako je ta vrsta kazne uvedena u SAD 1976. godine.

Početkom 2000-ih, u ovoj američkoj državi izvršavane su u proseku tri smrtne kazne godišnje. 

Otkako je izvršenje smrtnih kazni obustavljeno 2011. godine, pošto zatvorski zvaničnici nisu mogli da nabave lekove potrebne za smrtonosne injekcije, broj zatvorenika koji čekaju egzekuciju se smanjio - od 63 osuđenika na smrt, koliko ih je bilo 2011. godine, ostalo ih je 31.

Za 20-ak zatvorenika u međuvremenu je zatvorska kazna preinačena posle žalbi, dok su drugi preminuli prirodnom smrću.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()